Program Februar

V mesecu februarju se je dogajalo veliko in se bo veliko še dogajalo. Bili smo na koncertu, v drami na igri, pogledali smo si potopisno predavanje….in še in še.

Jurij Kunaver- potopisno predavanje URUGVAJ
Dne 3.2.2015 nam je (bivši) sodelavec Jurij Kunaver priredil predavanje z diapozitivi v našem dnevnem centru.
Predstavil nam je manjšo južnoameriško državo Urugvaj, ki jo je doslej dvakrat obiskal. Spoznali smo splošne
značilnosti te pri nas slabo poznane dežele, njeno prestolnico Montevideo, obmorsko letovišče Punta del Este, osrednji Urugvaj s Sotesko krokarjev (ki je naravni rezervat), videli smo tudi kratek film o tradicionalni tolkalni glasbi in plesu po imenu candombe, spoznali običaje kot je tango in pitje čaja mate in videli, kje se zbirajo urugvajski Slovenci.
Predavanje je trajalo nekaj manj kot uro in pol, zaradi kosila.
Jurij bo predavanje ponovil v Mavrici in v ljubljanskih splošnih knjižnicah.
Ta mesec si bomo ogledali  predstave v SNG DRAMA:
KRALJ NA BETAJNOVI
V središču drame Kralj na Betajnovi (1901) je fabrikant, mogo­tec in kandidat za poslanca Jožef Kantor: povzpetnik, egocen­trik, manipulant, nasilnež, oblastnik, materialist … Podkupo­vanje, umazan lobizem in spletke so temeljni načini za dosego cilja, ko pa ti ne zadostujejo, je tudi umor sredstvo, po katerem rad poseže Kantor. Čeprav vsi vedo za Kantorjeve zločine, si nihče ne upa pokazati s prstom  nanje. Nasprotno,  Kantor je vodja, je kralj na Betajnovi in vzbuja strahospoštovanje. Betajnova si zaradi svojega hlapčevskega duha ne zasluži nič boljšega. Jožef Kantor je tisti, ki bo Betajnovo vodil ali pokon­čal, in to visoko poslanstvo mu izroča v roke sama Betajnova.
Vir: SNG Drama
NEKAJ SPOROČIL ZA VESOLJE
Pritlikava pohabljenca Lum in Purl Schweitzke, nekakšna so­dobna Vladimir in Estragon, iščeta smisel življenja. Ugotovita, da je tisto, za kar se splača živeti, skupni otrok, vendar ne mo­reta vplivati na usodo, saj je njuno življenje dramatik že zapisal v dramsko besedilo. Kdo jima lahko pomaga uresničiti željo? Obiščejo ju različne medijske, izmišljene ali zgodovinske oseb­nosti, vsaka s svojo zgodbo in s svojo bolečino. V igro vstopi še Vodja poteka, ki vsem tem osebnostim ponudi priložnost, da s posebno napravo v vesolje pošljejo kratko sporočilo.
Vir: SNG Drama
TUGOMER
Tugomer je dramski spev o boju med Slovani in Nemci, epsko-dramski prikaz krvavega vdora krščanstva v 10. stoletju s ciljem, da se poganski svet pokristjani. Spopad narodov in posameznikov zaradi religijskih, političnih in osebnih interesov je prikazan skozi skrajno manipulativna in neetična dejanja…..
Vir: SNG Drama
MISTERIJ BUFFO
Pesnik, prozaist in dramatik Vladimir Majakovski si je s svojim ustvarjanjem, umetniško usmeritvijo in javnim delovanjem prislužil nazive: vodilni pesnik ruskega futurizma, pesnik agitator, pesnik tribun, bard revolucije. Naslov njegovega drugega dramskega dela Misterij buffo združuje dve konvencionalno povsem nezdružljivi zgodovinski oznaki: misterij kot formo srednjeveške religiozne dramatike in epiteton buffo kot oznako za komičnost, zabavnost, šaljivost.
Vir: SNG Drama
Na dan zaljubljencev so naši člani obiskali koncert – TINA TURNER Simpley The Best tribute
 
Bili smo tudi na koncertu TANJE ŽAGAR na Igu.
 
Ta mesec se pa tudi pripravljamo, na razstavo, ki jo bomo 12.3.2015 ob 11.30 uri v razstavnem prostoru “LJUBLJANA, OBČINA PO MERI INVALIDOV ”  na Mačkovi 1 v Ljubljani.