O poškodbi glave

Pridobljena možganska poškodba (PMP) je kakršnakoli poškodba možganov, do katere je prišlo med časom življenja osebe in ne kot rezultat prirojene poškodbe.

Poškodba glave lahko nastane kot posledica travmatskih poškodb zaradi prometnih nesreč, poškodb doma in na delu, nezgodah pri športu in rekreaciji in nasilju. Lahko pa pride do poškodbe možganov tudi zaradi možganske kapi, tumorjev, virusnih ali bakterijskih bolezni, vpliva toksičnih substanc in drugo. Vse poškodbe niso enako težke in z enakim končnim izidom, vsaka oseba s poškodbo glave ima svojo zgodbo. Tudi udarec z glavo, ki deluje kot popolnoma nedolžen in nepomemben je potrebno obravnavati povsem resno, saj le ta lahko povzroči nemalo težav. Posledice lahko človeka spremljajo le nekaj dni, tednov, mesecev oz. ga morda spremljajo celo življenje.

Poškodbe glave ne obsegajo zgolj bušk, temveč tudi hude poškodbe lobanje ali možganov, ki so pogost vzrok invalidnosti in smrtnosti.

Poškodba glave je vsako leto ena izmed najpogostejših poškodb. Večina poškodb je blagih, saj lobanja v veliko primerih učinkovito zaščiti delovanje možganov. V primeru, da se po poškodbi glave pojavijo različni simptomi oz. znaki je takoj potrebno poiskati zdravniško pomoč oz. poklicati na tel. št. 112.

Invalidnost in smrtnost sta pri poškodbah glave pogosti posledici. Zaradi tega je nujno prepoznati resne poškodbe glave in nuditi ustrezno prvo pomoč, saj na tak način lahko nekomu rešimo življenje. Okrevanje po poškodbi glave je lahko dolgotrajen proces pri čemer je poleg terapevtov potrebna pomoč vseh družinskih članov ali tudi osebnih asistentov.

V kolikor ste se vi ali kdo od vaših bližnjih srečali s poškodbo glave in potrebujete nasvet, podporo, pomoč, se obrnite na nas.