Tabori

Obnovitveno-rehabilitacijski tabori

Društvo Vita dvakrat letno organizira zdravstveno-rehabilitacijske tabore. Program zajema terapijo, druženje in učenje novih spretnosti.  Uporabnike na zdravstveno-rehabilitacijskih taborih spremljajo osebni asistenti.

Tabori potekajo v različnih zdraviliščih (Bioterme, Laško), ki vključujejo zdravstvene terapije, kopanje ter druženje.

Vse te aktivnosti krepijo samostojnost posameznika, izboljšuje njegovo psihofizično stanje, povezovanje z drugimi uporabniki širi njegovo socialno mrežo ter njegove socialne in komunikacijske spretnosti.

Mednarodni tabori in mednarodno sodelovanje društva

Društvo Vita je od leta 2002 včlanjeno v organizacijo za pomoč osebam po poškodbi glave in njihovim svojcem (BIF-Brain injury & families), ki ima sedež v Bruslju.

V BIF so včlanjene društva in zveze iz naslednjih držav: Cerebral (Nizozemska), Cordinamiento (Italija), D.B.I.A. (Danska), Fedace (Španija ), Fragile (Švica), Hjarnkraft (Švedska), Le Nouau (Belgija), SHG-SHT (Avstrija), Headway (Britanija), U.N.A.F.T.C. (Francija), Headway (Irska), SHG (Nemčija), Hjernekraft (Norveška), Aivovamaliitory (Finska), Vita (SLO).

Srečanja predsednikov zvez in društev se odvijajo enkrat do dvakrat letno.

TBI challenge – konferenca o poškodbi glave, kjer strokovnjaki, zdravniki, specialisti predstavijo najnovejše raziskave, študije s področja poškodbe glave pa poteka enkrat na dve leti.

Društvo Vita je v avgustu 2013 do septembra 2015 sodelovala v evropskem projektu Vseživljenjsko učenje Grundtvig – učna partnerstva na področju kulture. V projektu sodelujejo kot partnerji še organizacije iz Poljske, Cipra, Turčije in Anglije. Namen projekta je prenos dobrih praks kako se lahko ljudje z invalidnostjo učijo skozi kulturno ustvarjanje in bogatijo svojo kulturne veščine.  Projekt smo uspešno zaključili in že iščemo nove priložnosti za sodelovanje v novih evropskih projektih.