IZLET na DOLENJSKO

Dragi člani!

Odpravljamo v dolenjske kraje.

Kdaj: v sredo, 11.9.2019

Zbrali se bomo ob 8.15 pred društvom Vita (Dunajska cesta 106). Odhod ob 8.30Prosim bodite točni!

Začeli bomo v Kostanjevici na Krki, kjer bomo obiskali samostan Kostanjevica na Krki, ki mu domačini pravijo kar Grad Kostanjevica.V njem se danes nahaja galerija Božidar Jakac, v okolici gradu pa Forma viva. Več kot 100 skulptur, ki so na ogled v neposredni okolici galerije in v Kostanjevici na Krki, je nastalo v letih 1961/88 ter bienalno od 1998 dalje, na kiparskih simpozijih Forma viva, z mednarodno udeležbo kiparjev iz vsega sveta. Skulpture, ki jih udeleženci oblikujejo mesec dni, ostanejo v naravnem okolju. Ustvarjene so izključno iz hrastovega lesa, ki je tipičen osnovni material za to geografsko območje.

Pot bomo nadaljevali do vasi Drča, kjer si bomo ogledali muzej na prostem Pleterje. Nahaja se v  neposredni bližini samostana Kartuzijane. Muzejska domačija je sestavljena iz več objektov: kozolca, gospodarskega objekta, svinjske štale, poljskega stranišča, sušilnice za sadje in lan ter vodnjak. Vodič nas bo vodil po objektih in nam razložil njihov namen.

Oživitev starodavnih običajev in prikaz življenja na domačiji lesenih objektov kritih s slamnato streho, kot v letu 1833, domačim in tujim obiskovalcem neverjetno pristno približa preteklost slovenskih prednikov in zbuja spoštovanje do slovenskih korenin in kulturne dediščine.

Domačija ima tudi svoj ”mini živalski vrt”.

Več si lahko preberete na njihovi spletni strani:

http://www.skansen.si/historium2/domov.html

 

Po končanem ogledu se bomo odpeljali do Novega mesta. Če bo čas dopuščal se bomo ustavili na čudovitem gradu Otočec. V nasprotnem primeru se bomo sprehodili po starem mestnem jedru Novega mesta in pomalicali v enem izmed tamkajšnjih gostišč.

Strošek malice pokrije društvo Vita (do vrednosti 5€, malica dogovorjena vnaprej). Če želite drugi meni je to z lastnim doplačilom.

Prijave zbiramo do torka, 10.9.2019 na e-mail naslov drustvo.vita92@gmail.com ali na telefonsko številko 040 455 041.

Lepo vabljeni!

Pusti Komentar