Vtisi naših članov o vsebini repertoarja v SNG Drama Ljubljana v sezoni 2019

SNG Drama Ljubljana našim članom redno omogoča oglede njihovih predstav. Člani so v par besedah zapisali njihove vtise s predstav.

Izredna monodrama Ne pozabite na Rože

Polona Vetrih je prišla da pove, kar se ji zdi, da je po vseh teh letih igranja vredno in treba povedati. Da se ozre nazaj in prešteje, kar je pustila za sabo: vloge, režiserje, odrske sopotnike, kostume, šopke rož, izposojene identitete, odre, na katerih je stala, pisma oboževalcev, pisma sovražnikov, uspehe in nikoli izpolnjena pričakovanja.V avtobiografski pripovedi govori igralka, o svoji poklicni in življenjski poti, hkrati pa opisuje mehanizme, ki jim je podrejen gledališki svet, in vlogo posamičnega igralca znotraj tega kolesja, v katerem se ni vedno lahko znajti.

Življenje velikih igralk je, vsaj od zunaj, čudovito: odrske luči, sprejemi, šampanjec, oboževalci, pisma občudovanja in rože, ki jih je včasih za celo cvetličarno. Ali mora res do smrti čakati, da bodo zanjo spet enkrat zadišale rože?

Kánonsko delo nemške romantike Razbiti vrč

Pri Razbitem vrču gre za razkrivanje nečednih erotičnih namenov moškega, ki ima družbeno moč. Vplivni in ugledni gospodje,ki si proti njihovi volji želijo telesne intimnosti s socialno nižje stoječimi lepimi mladimi dekleti, so bili svetu komedije namreč znani že davno pred škandali, ki so lani pretresli Hollywood..A čeprav je vsej Kleistovi jezikovni spretnosti navkljub krivec na koncu razkrinkan, žrtvi njegovega dejanja to ne pomaga in bo morala za razbiti vrč iskati zadoščenje na višji sodni instanci. S tem pa je za naš današnji svet ta komedija aktualna tudi na nek čisto konkreten in družbeno realen način. Kar naenkrat nam neka na prvi pogled starinska fabula postane današnja vest.

Igralci:Branko Šturbej, Jurij Zrnec, Marko Mandić, Polona Juh , Maruša Mayer.

Tarzan

Dialog v igri je na prvi pogled lahkoten in spreten, izjemno zabaven; komika izhaja iz kombinacije tipiziranih likov in nepričakovanih situacij, v katere so postavljeni. A humor postaja vse bolj kritičen, igra, ki se dogaja v na prvi pogled oddaljeni džungli, pa odpre pred nami številna pereča vprašanja našega materialističnega sveta.Tarzanov življenjski stil »nazaj k naravi« ji tako pomeni osvoboditev vseh dušečih konvencij. Doživljamo igralca in oder kot ločen absolutni svet, saj igrata kot je sicer v navadi v klasičnem oz. tradicionalnem gledališču: na odru, kot da gledalcev ne bi bilo, kot da sta v nekem povsem lastnem in distanciranem svetu. Avtoreferencialnost tega sveta pa nato kar naenkrat porušita, ko na primer igralec Mandić začne komunikacijo z občinstvom. V vsakem primeru je to zelo aktualna predstava.

Igralca: Marko Mandić in Maša Derganc.

Zapisala: B.K in M.Š

Pusti Komentar